پرسش های رایج درباره حساسیت به پنی سیلین

پرسش های رایج درباره حساسیت به پنی سیلین
  1. پنی سیلین چیست؟

پنی سیلین اولین بار توسط الکساندر فلمینگ در سال 1928 کشف شد و امروزه یکی از مهم ترین آنتی بیوتیک ها است. خانواده آنتی بیوتیک های پنی سیلین حاوی بیش از 15 داروی مرتبط شیمیایی (مانند پنی سیلین، آمپی سیلین، آموکسی سیلین، آموکسی سیلین-کلاوولانات، متی سیلین) است که به صورت خوراکی یا تزریقی برای درمان بسیاری از عفونت های باکتریایی تجویز می شوند و یکی از پرمصرف ترین کلاس های آنتی بیوتیک در جهان است.

 

  1. آلرژی به پنی سیلین چقدر شایع است؟

تقریباً 10٪ از بیماران به پنی سیلین حساسیت دارند. با این حال، اکثر بیماران (بیش از 90٪) ممکن است واقعاً آلرژیک نباشند. اکثر افراد به مرور زمان حساسیت به پنی سیلین خود را از دست می دهند، حتی بیمارانی که سابقه واکنش شدید مانند آنافیلاکسی دارند.

 

  1. چگونه بفهمم که هنوز به پنی سیلین حساسیت دارم؟

یک تست پوستی بسیار حساس به پنی سیلین برای تشخیص آلرژی به پنی سیلین موجود است و می توان از آن برای تعیین حساسیت به پنی سیلین استفاده کرد. فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی می تواند این آزمایش را انجام دهد و اگر منفی باشد، احتمال اینکه آلرژی دیگر وجود نداشته باشد بسیار زیاد است. دوز خوراکی پنی سیلین یا آموکسی سیلین نیز ممکن است برای تایید بی خطر بودن استفاده از این آنتی بیوتیک داده شود.

 

  1. آیا حساسیت به پنی سیلین ژنتیکی است؟

هیچ الگوی قابل پیش بینی برای وراثت آلرژی به پنی سیلین وجود ندارد. اگر یکی از اعضای خانواده به پنی سیلین یا داروهای خانواده پنی سیلین حساسیت دارد، نیازی به اجتناب از پنی سیلین در دیگر اعضای خانواده نیست.

 

  1. اگر از قبل می دانم که به پنی سیلین حساسیت دارم، آیا باید به فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی مراجعه کنم؟

حتی اگر فکر می کنید به پنی سیلین آلرژی دارید، آلرژی ها با گذشت زمان تغییر می کنند و بهتر است در مورد سابقه خود با پزشک آلرژی صحبت کنید که ممکن است آزمایشی را برای کمک به روشن شدن تاریخچه آلرژی شما پیشنهاد دهد. حتی اگر آلرژی به پنی سیلین شما تایید شده باشد، در صورت نیاز به آنتی بیوتیک، می توانید گزینه های جایگزین را مصرف کنید.

 

  1. به من گفته شد که به آموکسی سیلین حساسیت دارم، آیا هنوز باید به فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی مراجعه کنم؟

آموکسی سیلین از همان خانواده آنتی بیوتیک ها با پنی سیلین است. فوق تخصص آلرژی می تواند سابقه شما را بررسی کند و آزمایش پوستی انجام دهد تا به شما در درک اینکه آیا هنوز به آموکسی سیلین حساسیت دارید یا خیر کمک کند. این تست پوستی مشابه تست پوستی پنی سیلین است.

 

  1. در طول ملاقات من با فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی چه اتفاقی خواهد افتاد؟

در طول ویزیت، احتمالاً در مورد سابقه و واکنش قبلی خود به پنی سیلین صحبت خواهید کرد. سپس پزشک آلرژی انجام آزمایش پوست را با استفاده از چندین رقت مختلف پنی سیلین در نظر می گیرد. اگر تست پوستی منفی باقی بماند، ممکن است دوز خوراکی پنی سیلین یا آموکسی سیلین به شما داده شود. با این حال، فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی پروتکل خاصی را که قصد دارند برای آزمایش پوست استفاده کنند را در هنگام ملاقات با شما صحبت خواهد کرد. آزمایش پوستی معمولاً روی ساعد یا پشت انجام می شود. آزمایش ها با روش پریک (خراش) و تزریق داخل پوست انجام می شود.

 

  1. آیا آزمایش پوست دردناک است و چه خطراتی دارد؟

تست پریک پوست که تست خراش نیز نامیده می شود، حساسیت فوری را بررسی می کند و اولین گام در آزمایش پوست است. آزمایش پوستی معمولاً دردناک نیست. تست خراش پوستی از سوزن هایی (لانست) استفاده می کند که به سختی به سطح پوست نفوذ می کند. شما خونریزی یا احساس ناراحتی خفیف و لحظه ای بیشتر نخواهید داشت. آزمایش پوست داخل پوستی بخش دوم ارزیابی است و شامل تزریق داروی رقیق شده به پوست است. آزمایش در صورت مثبت بودن باعث خارش موضعی و قرمزی همراه با تورم در محل انجام آزمایش می شود. این واکنش ها معمولا در یک ساعت یا بیشتر برطرف می شوند. واکنش های سیستمیک مانند کهیر ممکن است رخ دهد، اما بسیار نادر است و فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی برای درمان چنین واکنش هایی آماده است.

 

  1. اگر به پنی سیلین آلرژی داشته باشم، اما عفونتی داشته باشم که فقط پنی سیلین موثر باشد، چه کار کنم؟

پاسخ به این پرسش تا حدودی به نوع واکنشی که تجربه کرده اید بستگی دارد. با این حال، اگر در گذشته آزمایش‌های تخصصی انجام داده‌اید که نشان می‌دهد به پنی‌سیلین حساسیت دارید، مانند آزمایش پوستی یا چالش دهانی و عفونتی دارید که نیاز به درمان فوری دارد، ایمن‌ترین روش انجام روشی به نام حساسیت‌زدایی است. بیمارستان ها یا کلینیک ها به فوق تخصص آلرژی وایمونولوژی بالینی دسترسی دارند که می تواند به تسهیل این امر کمک کند.

 

فرآیند معمول حساسیت زدایی برای بیمارانی که واکنش های فوری به پنی سیلین را تجربه کرده اند موفقیت بسیار خوبی دارد و شامل تجویز دوزهای بسیار ناچیز از داروی پنی سیلین به صورت خوراکی یا داخل وریدی هر 15 تا 20 دقیقه در مدت 4 ساعت یا بیشتر است. در پایان این فرآیند، اکثر بیماران را می توان با خیال راحت با پنی سیلین درمان کرد و دوز معمول را مصرف کرد. با این حال، این روش موقتی است و پس از پایان درمان، در صورت نیاز مجدد به آنتی بیوتیک در آینده، حساسیت زدایی مجدد مورد نیاز است. به جز مواردی که تست پوستی شما قبل از حساسیت‌زدایی مثبت بوده است، توصیه می‌شود پس از حساسیت‌زدایی، آزمایش‌های تخصصی را با فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی پیگیری کنید، زیرا هنوز روشهای تشخیص بسیار خوب وجود دارد.

این احتمال وجود دارد که شما واقعاً آلرژی ندارید و می توانید پنی سیلین ها را بدون نیاز به حساسیت زدایی در آینده تحمل کنید.

 

  1. در صورت حساسیت به پنی سیلین، آیا باید از مصرف سایر داروها اجتناب کنم؟

این تا حد زیادی به سابقه شما بستگی دارد و فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی می تواند به تشخیص آن کمک کند. به طور کلی توصیه می شود که از تمام داروهای خانواده پنی سیلین ها (آموکسی سیلین، آمپی سیلین، آموکسی سیلین-کلاوولانات، دیکلوکساسیلین، نافسیلین، پیپراسیلین-تازوباکتام و همچنین داروهای خاص در کلاس سفالوسپورین ها (یک طبقه نزدیک به پنی سیلین ها) اجتناب کنید. سفالوسپورین ها از بستگان نزدیک پنی سیلین ها هستند و ساختاری به نام حلقه بتالاکتام دارند، خطر واکنش متقاطع بین پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها کمتر از 5 درصد است، بنابراین، حتی با داشتن حساسیت واقعی به پنی سیلین، شانس بسیار خوبی وجود دارد که بتوانید سفالوسپورین ها را تحمل کنید.

 

  1. آیا لازم است برای مواقع اضطراری اتوانژکتور اپی نفرین همراه داشته باشم؟

در مورد نیاز به حمل اتوانژکتور اپی نفرین باید پس از مشاوره تخصصی با فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی تصمیم گرفته شود. به طور کلی توصیه نمی شود بیمارانی که سابقه آلرژی به پنی سیلین دارند از خود تزریق کننده اپی نفرین استفاده کنند.

 

دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی

 

منبع

تگ (ها): آلرژی به پنی سیلین پزشک آلرژی حساسیت به پنی سیلین کلینیک مجازی آلرژی متخصص آلرژی مشاوره آلرژی

آخرین مطالب