اگر گرفتگی بینی، احساس فشار در صورت وگونه ها، سرفه و ترشحات غلیظ بینی دارید، ممکن است دچار سینوزیت شده باشید.
سینوس های شما حفره های توخالی در استخوان گونه، اطراف چشم و پشت بینی شما هستند. آنها حاوی مخاط هستند که به گرم کردن، مرطوب کردن و فیلتر کردن هوای تنفسی شما کمک می کند. هنگامی که چیزی مانع از تخلیه طبیعی مخاط شود، ممکن است عفونت رخ دهد.
سینوزیت حاد
سینوزیت حاد به علائم سینوزیت اشاره دارد که کمتر از چهار هفته طول می کشد. اغلب موارد با سرماخوردگی ویروسی شروع می شود. علائم اغلب در عرض یک هفته تا 10 روز از بین می روند. اما در برخی افراد، عفونت باکتریایی ایجاد می شود.
سینوزیت مزمن
سینوزیت مزمن که به آن رینوسینوزیت مزمن نیز گفته میشود، اغلب زمانی تشخیص داده میشود که علایم با وجود درمانهای پزشکی بیش از ۱۲ هفته ادامه داشته باشند.
افراد مبتلا به رینیت آلرژیک یا آسم بیشتر از سینوزیت مزمن رنج می برند که به این دلیل است که راه های هوایی در صورت وجود رینیت آلرژیک یا آسم احتمال التهاب بیشتری دارند. سینوزیت همچنین ممکن است در اثر عفونت، قارچ، انحراف تیغه بینی، پولیپ بینی یا در موارد نادر نقص سیستم ایمنی ایجاد شود.
علائم
علائم سینوزیت، چه حاد و چه مزمن، اغلب پس از سرماخوردگی یا در زمان علائم شدید یا مداوم رینیت آلرژیک ایجاد می شود. بارزترین علامت سینوزیت فشار دردناک در گونه ها و پیشانی است. علائم دیگر عبارتند از:
در موارد سینوزیت حاد، ممکن است تب ایجاد شود.
تشخیص
آزمایش آلرژی میتواند محرکهای آلرژیک زمینه ای عفونتهای مزمن یا عود کننده سینوسی شما مشخص کند.
در موارد مزمن یا شدید، پزشک ممکن است با استفاده از تکنیکی به نام رینوسکوپی یا آندوسکوپی بینی، مجاری بینی شما را معاینه کند. در این روش، یک ابزار نازک و منعطف از سوراخ بینی وارد می شود تا مجاری سینوسی و انسداد احتمالی دیده شود.
پزشک شما ممکن است برای بررسی ناهنجاریها در سینوسها - مجاری باریک آنها، پولیپها یا انحراف تیغه بینی دستور MRI یا سی تی اسکن را بدهد.
در صورت داشتن تب، درد یا تورم در صورت یا چشم، قرمزی روی گونه یا اطراف چشم، سردرد شدید، گیجی یا سفتی گردن، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
درمان سینوزیت
به علت، شدت و مدت علائم بستگی دارد.
سینوزیت حاد
تا 70 درصد افراد مبتلا به سینوزیت حاد بدون هیچ گونه داروی تجویز شده بهبود می یابند. اگر علت عفونت باکتریایی باشد، درمان با آنتی بیوتیک می تواند مدت سینوزیت حاد را کوتاه کند و همچنین می تواند شدت علائم را کاهش دهد. گزینه های دیگر برای درمان عبارتند از:
داروهای ضد احتقان یا اسپری های بینی ممکن است به تسکین علائم شما و افزایش تخلیه عفونت کمک کنند.
بسیاری از مردم با استفاده از شستشوی درست بینی وسینوس با محلولهای نمکی تسکین پیدا می کنند.
استراحت کافی داشته باشید و با نوشیدن چندین لیوان آب در روز بدن خود را هیدراته نگه دارید.
مسکنهای بدون نسخه مانند آسپرین، استامینوفن یا ایبوپروفن ممکن است مفید باشند. به کودکان زیر 18 سال آسپرین ندهید.
علاوه بر داروها، برخی از افراد مبتلا به سینوزیت با تنفس هوای گرم و مرطوب و استفاده از روشهای شستشوی بینی با محلول نمکی تسکین مییابند.
سینوزیت مزمن
سینوزیت مزمن معمولاً توسط یک عفونت باکتریایی ایجاد نمی شود، بنابراین درمان بیماری با آنتی بیوتیک ها معمولا کمکی نمی کند. از فعالیت ها و مکان هایی که ممکن است علائم شما را تشدید کند خودداری کنید - به خصوص اگر علائم شما به آلرژی مربوط باشد.
اسپری های کورتیکواستروئید داخل بینی ممکن است برای سینوزیت عود کننده مناسب باشد، اما فقط تحت نظر پزشک استفاده کنید. اگر تشخیص شامل قارچ باشد، پزشک ممکن است یک داروی ضد قارچ تجویز کند.
اگر پزشک آلرژی را تشخیص داده باشد، درمان این آلرژی ها با اجتناب از محرک ها یا با داروها یا تزریقات آلرژی می تواند به جلوگیری از عود سینوزیت کمک کند. اقدامات کنترل محیطی مانند اجتناب از آلرژنها برای افراد مبتلا به رینیت ناشی از آلرژنهای داخلی مانند مایت های گرد و غبار، کپکها یا شوره حیوانات بسیار مهم است. این استراتژی درمانی می تواند از نیاز به جراحی جلوگیری کند یا از عود بیماری بعد از جراحی جلوگیری کند.
هنگامی که درمان ها یا داروها با شکست مواجه می شوند، جراحی آندوسکوپی سینوس ممکن است یک گزینه باشد. اگر قصد انجام عمل جراحی سینوس را دارید، حتماً عوامل متعدد موثر در بیماری تان را بسنجید. این می تواند یک تصمیم بسیار پیچیده باشد و باید نظر پزشک را جویا شوید.
جراحی همیشه باید به عنوان آخرین راه حل در کودکان در نظر گرفته شود.
جراحی سینوس راه حل سریع و قطعی نیست. اکثر بیمارانی که تحت عمل جراحی سینوس قرار میگیرند همچنان به درمان پزشکی برای جلوگیری از بازگشت سینوزیت مزمن نیاز دارند.
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی