درماتیت آتوپیک (اگزمای آلرژیک)

درماتیت آتوپیک (اگزمای آلرژیک)

اگزما (که درماتیت آتوپیک نیز نامیده می شود) روی پوست تأثیر می گذارد و باعث قرمزی، خارش و گاهی اوقات عفونت می شود. هنگامی که اگزما بدتر می شود، به آن شعله ور شدن اگزما می گویند. معمولاً هیچ محرک واحدی برای شعله ور شدن اگزما وجود ندارد.

در افراد مبتلا به اگزما، پوست رطوبت را به خوبی حفظ نمی کند، که باعث می شود به راحتی خشک شود. در نتیجه پوست در برابر عوامل حساسیت زا و محرک آسیب پذیر می شود. در اثر ترشح مواد شیمیایی در پوست، خارش ایجاد می شود. خاراندن پوست باعث ترشح بیشتر مواد شیمیایی شده و احساس خارش بیشترمی شود. این چرخه "خراش و خارش" می تواند باعث ناراحتی شود، خواب را مختل کند و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.

اگزما یک مشکل بهداشتی مزمن است که بسیاری از افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار می دهد، اما در نوزادان شایع است:

- اگزمای نوزادی در حدود 1 از هر 5 کودک زیر 2 سال رخ می دهد و معمولاً تا 5 سالگی بهبود می یابد.

- اگزمای دوران کودکی ممکن است پس از دوره نوزادی ادامه یابد یا از 2 تا 4 سالگی شروع شود. بثورات و خشکی معمولاً در چین‌های آرنج، پشت زانو، روی مچ پا یا روی صورت، گوش‌ها و گردن ایجاد می‌شود.

- علائم اگزمای بزرگسالان نیز در این نواحی رخ می دهد و می تواند باعث خشکی، سفت شدن و ضخیم شدن پوست شود.

بسیاری از افراد مبتلا به اگزما همزمان آلرژی های دیگری هم دارند یا ممکن است به آلرژی های دیگری مانند رینیت آلرژیک (تب یونجه)، آسم، آلرژی غذایی یا آلرژی به مایت گرد و غبار مبتلا شوند.

مطالعات نشان می دهد که نوزادان مبتلا به اگزما و سابقه خانوادگی آلرژی بیشتر در معرض ابتلا به آلرژی غذایی هستند. مدیریت خوب اگزما در نوزادان ممکن است احتمال ابتلای کودکان به آلرژی غذایی را کاهش دهد.

اگزما را می توان به خوبی مدیریت کرد و از مراحل زیر می توان به عنوان راهنما استفاده کرد:

- هر روز دو بار مرطوب کننده به صورت و بدن بمالید.

- از محرک ها و آلرژن ها، صابون، عطرها، گرمای بیش از حد و قرار گرفتن در معرض پارچه های زبر اجتناب کنید.

- شعله ور شدن اگزما یا اگزمای شدید را درمان کنید - به محض شعله ور شدن اگزما از کرم یا پماد استفاده کنید. در صورت نیاز با تجویز پزک، از داروهای های تعدیل کننده ایمنی برای اگزمای شدید استفاده کنید.

- اگر اگزما در عرض یک هفته بهبود نیافت یا اگر تب دارید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید.

 

دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی

 

منبع

تگ (ها): اگزما اگزمای آلرژیک اگزمای پوستی پزشک آلرژی درماتیت آتوپیک کلینیک آلرژی کلینیک آلرژی مجازی متخصص آلرژی مشاوره آلرژی

آخرین مطالب