ترک سیگار

ترک سیگار

ترک سیگار کاری دشوار است و گاهی مواقع به نظر غیر ممکن است. اگر چه اطلاعات بسیاری درباره اثرات زیان بار دود تنباکو بر سلامت فرد سیگاری و افراد پیرامون او وجود دارد با اینحال همچنان تعداد بسیاری از افراد سیگاری هستند.
اگر شما خواننده عزیز از آن دسته افراد هستید که می خواهند از این عادت ناسالم رهایی یابند در ادامه رهنمودهایی ارائه شده است که می تواند برایتان سودمند باشد:

در ابتدا باید از خود این سوال را بپرسید که چرا باید سیگار کشیدن را ترک کنم؟

ترک سیگار در کنار فواید اقتصادی فراوان (فقط یک لحظه به این بیندیشید که هر ماه چه مقدار پول می توانید صرفه جویی کنید.) مزیت های واضح و اثبات شده ای برای سلامت شما دارد که این مزیت ها شامل حال افرادی که در حال حاضر مبتلا به بیماری های مرتبط با سیگار هستند نیز می شوند. سیگاری هایی که ترک کرده اند از افرادی که همچنان به سیگار کشیدن خود ادامه می دهند طول عمر بیشتری دارند. ترک سیگار خطر سرطان ریه و سایر سرطانها، حمله قلبی، سکته و بیماری مزمن ریه را کاهش می دهد. در نتیجه تلاش برای ترک سیگار ارزش آن را دارد.


در مرحله بعد تصمیم بگیرید که چگونه می خواهید سیگار کشیدن را ترک کنید- بلافاصله یا با گذشت زمان؟

کاهش تعداد سیگارها، به جای ترک ناگهانی آن، بنظر می رسد انگیزه ترک سیگار را بویژه در سیگاری های قهار افزایش می دهد. این امر در برخی مطالعات علمی نیز اثبات شده است. هنگامی که تصمیم می گیرید سیگار کشیدن را ترک کنید باید بطور واضح به خود بگوئید که هدف نهایی شما ترک کامل سیگار است.

شما باید بدانید که در روزهای نخست پس از ترک سیگار چه چیزی در انتظار شماست
هنگامی که سیگاری ها سعی می کنند سیگار کشیدن را متوقف سازند یا ترک نمایند، فقدان نیکوتین در خون می تواند موجب بروز علائم ترک سیگار گردد. این علائم می توانند هم فیزیکی (بویژه در سیگاری های قهار) و هم ذهنی (که تقریباً تمامی افراد سیگاری آن را تجربه می کنند) باشند. به لحاظ فیزیکی، بدن به فقدان نیکوتین واکنش نشان می دهد. و به لحاظ ذهنی، فرد سیگاری با ترک یک عادت روبه رو است که مستلزم تغییر عمده ای در رفتار و سبک زندگی است و تغییر عادت دشوارترین کار است.

علائم ترک مصرف معمولاً در 2 تا 3 روز اول پس از آخرین استعمال به اوج خود می رسد و می تواند از چند روز تا چند هفته ادامه یابد.
این علائم با گذشت روزهای بیشتری از ترک مصرف بهتر خواهند شد.

علائم ترک مصرف شامل موارد زیر می شود:

ناشکیبایی و خشم
اضطراب و زود رنجی، افسردگی
آشفتگی و اختلال در خواب
مشکل در تمرکز
سر درد
خستگی
اشتهای زیاد
افزایش وزن
یبوست و گاز معده
سرفه، خشکی دهان، گلو درد، و آبریزش بینی
تنگی نفس


شما باید بدانید که این علائم موقتی هستند و قطعاً رفع می شوند. اگر در این روزها از شروع مجدد سیگار کشیدن اجتناب کنید به خود و اراده قوی تان افتخار خواهید کرد. و اگر موفق نشدید و دوباره سیگار را شروع کردید احساس ناامیدی نکنید؛ می توانید بار دیگر تلاش کنید و قطعاً موفق خواهید شد.
البته روشهایی وجود دارد که به شما در ترگ کردن سیگار کمک خواهند نمود. بدین منظور به وب سایت ها و کتابخانه ها سر بزنید و به پزشکی که مورد اعتماد شماست رجوع کنید.


مبارزه با وابستگی روانی به نیکوتین:

بسیاری از سیگاری های سابق بیان کرده اند که حمایت خانواده و دوستان حین تلاش آنها در ترک سیگار بسیار اهمیت داشته است. دوستان خود را از قصدتان برای ترک سیگار مطلع سازید. سعی کنید با افراد غیر سیگاری و سیگاری های سابق که از تلاش تان برای ترک سیگار حمایت می کنند وقت بگذرانید.
مصرف الکل خود را کم کنید زیرا در اکثر مواقع سیگار و الکل پیوند بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند.
دنبال برنامه های متفاوتی بگردید که در کشور یا شهر شما وجود دارد (تقریباً تمامی کشورها ترک سیگار را بعنوان اولویتی در برنامه های بهداشت و سلامت پذیرفته اند لذا اقدامات دولتی بسیاری برای کمک به افراد سیگاری در ترک عادت خود ارائه می دهند).

مبارزه با وابستگی فیزیکی به نیکوتین:

درمان به روش جایگزین سازی نیکوتین: در حال حاضر چسب ها و آدامس ها و اقلام دیگر حاوی نیکوتین موجود هستند. این اقلام به شما در مبارزه تان علیه علائم فیزیکی کمک خواهند کرد البته استفاده از این اقلام تنها روش برای کمک به ترک سیگارتان نیست. شما به روش های دیگری (مانند برنامه های ترک سیگار) که به بخش روانشناختی سیگار کشیدن کمک می کند نیاز خواهید داشت و مطالعات علمی نشان داده اند استفاده از روش های اخیر شانس شما در ترک سیگار را دو برابر می سازد.
داروهایی وجود دارند که بنا بر یافته های تحقیقات علمی شانس فرد را در ترک سیگار افزایش می بخشند. بوپروپیون (Bupropion) یک داروی تجویزی ضد افسردگی است که علائم ترک مصرف نیکوتین را کاهش می دهد. این دارو بر روی مواد خاصی در مغز که موجب می شود فرد، نیکوتین هوس کند تاثیر می گذارد. وارنیکلین (Varenicline) داروی تجویزی جدیدتری است که با ایجاد اختلال در کار گیرنده های نیکوتین در مغز، تاثیرات لذت بخش و خوشایند سیگار و در نتیجه علائم ترک مصرف نیکوتین را کاهش می بخشد.
شما باید درباره داروها با پزشک خود مشورت نمائید ولی همانطور که ذکر گردید در کنار انگیزه شما برای ترک سیگار (که می تواند برای موفقیت در این امر بسنده باشد) ترکیب نمودن داروها و حمایت روانشناختی بهترین نتایج را بدست می دهد.
برخی افراد مدت کوتاهی پس از ترک کردن مجدداً به سیگار روی می آورند؛ اصطلاحاً گفته می شود که سیگار کشیدن در این افراد "عود" کرده است.حتی اگر مجدداً به سیگار روی آورده باشید نباید احساس یاس و ناامیدی کنید. در واقع تنها تعداد انگشت شماری از افراد می توانند در اولین تلاش خود سیگار را ترک نمایند. همانطور که مارک تواین گفته است: "ترک کردن سیگار کار آسانی است. من صدها بار سیگارم را ترک کرده ام."
آنچه حائز اهمیت است پیدا کردن آن چیزی است که هنگام تلاش برای ترک سیگار به شما کمک کرده است و نیز آن چیزی که بزرگترین وسوسه شروع مجدد سیگار در شما بوده است.

 

تگ (ها): ترک سیگار علایم ترک سیگار وابستگی به نیکوتین

آخرین مطالب