آیا ممکن است در طول زندگی دچار آلرژی شوید؟

آیا ممکن است در طول زندگی دچار آلرژی شوید؟

 

آلرژی زمانی اتفاق می افتد که بدن شما نوعی ماده خارجی مانند دانه گرده یا شوره حیوانات خانگی را تشخیص دهد و پاسخ سیستم ایمنی را برای مبارزه با آن فعال کند.

 

آلرژی چگونه ایجاد می شود

آلرژن ها در دو مرحله ایجاد می شوند.

 

فاز 1

ابتدا، سیستم ایمنی بدن شما با ایجاد آنتی بادی هایی به نام ایمونوگلوبولین E (IgE) به مواد خاصی پاسخ می دهد. این قسمت را حساس سازی می نامند.

بسته به نوع آلرژی شما، مانند گرده یا غذا، این آنتی بادی ها در راه های هوایی شما - از جمله بینی، دهان، گلو، نای و ریه ها – یا دستگاه گوارش (GI) و پوست شما قرار دارند.

 

فاز 2

اگر دوباره در معرض آن آلرژن قرار بگیرید، بدن شما مواد التهابی از جمله هیستامین شیمیایی آزاد می کند. این امر باعث گشاد شدن عروق خونی، تولید مخاط، خارش پوست و متورم شدن بافت های راه هوایی می شود.

این واکنش آلرژیک به منظور جلوگیری از ورود آلرژن‌ها و مقابله با هرگونه تحریک یا عفونت همراه آنها ایجاد شود. اساساً، می‌توانید آلرژی را واکنش بیش از حد به آن آلرژن‌ها در نظر بگیرید.

از آن زمان به بعد، بدن شما وقتی در آینده در معرض آن آلرژن قرار می گیرد، به طور مشابه پاسخ می دهد. برای آلرژی های خفیف موجود در هوا، ممکن است علائم پف چشم، گرفتگی بینی و خارش گلو را تجربه کنید. و برای آلرژی های شدید، ممکن است کهیر، اسهال و مشکلات تنفسی داشته باشید.

 

زمانی که آلرژی به طور معمول ایجاد می شود

اکثر مردم به یاد دارند که اولین علائم آلرژی را در سنین پایین مشاهده کردند - از هر 5 کودک، 1 کودک به نوعی آلرژی یا آسم مبتلا است.

بسیاری از افراد در سنین 20 تا 30 سالگی از مشکلات حساسیت خود خلاص می شوند، زیرا آنها نسبت به آلرژن های خود، به ویژه آلرژن های غذایی مانند شیر، تخم مرغ و غلات مقاوم می شوند.

اما ممکن است در هر مقطعی از زندگی تان دچار آلرژی شوید. حتی ممکن است به چیزی که قبلاً به آن حساسیت نداشتید حساسیت پیدا کنید.

مشخص نیست که چرا برخی از آلرژی ها در بزرگسالی به خصوص در دهه 20 یا 30 سالگی ایجاد می شوند.

 

بیایید به این موضوع بپردازیم که چگونه و چرا می‌توانید در طول زندگی دچار آلرژی شوید، چگونه می‌توانید یک آلرژی جدید را درمان کنید، و آیا می‌توانید انتظار داشته باشید که آلرژی جدید یا آلرژی موجود با گذشت زمان از بین برود.

آلرژی های رایج بزرگسالان

 

آلرژی فصلی

شایع ترین آلرژی های ایجاد شده در بزرگسالان فصلی هستند. گرده گل، علف های هرز و سایر آلرژن های گیاهی در زمان های خاصی از سال، معمولاً در بهار یا پاییز، افزایش می یابند.

 

آلرژی به حیوانات خانگی

آیا گربه یا سگ خانگی دارید؟ قرار گرفتن مداوم در معرض شوره آنها، یا پوسته هایی که در هوا پخش می شوند، و مواد شیمیایی ادرار و بزاق آنها، می توانند باعث ایجاد آلرژی در شما شوند.

 

حساسیت غذایی

تقریباً 11 درصد از بزرگسالان نوعی آلرژی غذایی دارند و تقریباً نیمی از آنها برای اولین بار علائم را در بزرگسالی مشاهده کرده اند، به ویژه آلرژی نسبت به انواع خاصی از ماهی.

سایر آلرژن های غذایی رایج در بزرگسالان بادام زمینی و مغزهای درختی و گرده میوه ها و سبزیجات است.

بسیاری از کودکان دچار آلرژی غذایی می شوند و اغلب با افزایش سن علائم کمتر و کمتری از خود نشان می دهند.

 

چرا این اتفاق می افتد؟

دقیقاً مشخص نیست که چرا آلرژی ممکن است در بزرگسالی ایجاد شود.

محققان بر این باورند که یک واکنش آلرژیک شدید در دوران کودکی، حتی یک دوره علائم، می‌تواند احتمال ابتلای شما به آلرژی را در بزرگسالی هنگامی که مجدداً در معرض سطوح بالاتر آن آلرژن قرار می‌گیرید، افزایش دهد.

در برخی موارد، این پیوندها به راحتی قابل مشاهده هستند و آنچه را که به عنوان رژه آتوپیک شناخته می شود، نشان می دهند. کودکانی که آلرژی غذایی یا بیماری‌های پوستی مانند اگزما دارند، ممکن است با افزایش سن علائم آلرژی فصلی مانند عطسه، خارش و گلودرد را تجربه کنند.سپس علائم برای مدتی محو می شوند. ممکن است در 20، 30 و 40 سالگی، زمانی که در معرض محرک آلرژی قرار می گیرید، دوباره علایم برگردند.

 

محرک های احتمالی آلرژی بزرگسالان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • قرار گرفتن در معرض آلرژن زمانی که عملکرد سیستم ایمنی شما کاهش می یابد. این زمانی اتفاق می‌افتد که شما بیمار، باردار یا شرایطی دارید که سیستم ایمنی شما را به خطر می‌اندازد.
  • قرار گرفتن اندک در معرض یک آلرژن در کودکی. ممکن است تا بزرگسالی در معرض سطوح آنقدر بالا قرار نگرفته باشید که واکنشی را تحریک کند.
  • نقل مکان به خانه یا محل کار جدید با آلرژن های جدید. این می تواند شامل گیاهان و درختانی باشد که قبلاً در معرض آنها نبوده اید.
  • داشتن یک حیوان خانگی برای اولین بار. تحقیقات نشان می دهد که این اتفاق می تواند پس از مدت طولانی بدون حیوان خانگی نیز رخ دهد.

 

آیا آلرژی با گذشت زمان از بین می رود؟

پاسخ کوتاه بله است.

حتی اگر در بزرگسالی دچار آلرژی شوید، ممکن است متوجه شوید که وقتی به 50 سالگی و بعد از آن می‌رسید علایم شروع به محو شدن می‌کنند.

به این دلیل که عملکرد سیستم ایمنی بدن شما با افزایش سن کاهش می یابد، بنابراین پاسخ ایمنی بدن به آلرژن ها نیز کمتر می شود.

برخی از آلرژی هایی که در کودکی دارید نیز ممکن است در نوجوانی و در بزرگسالی از بین بروند، شاید فقط چند مورد در طول زندگی شما تکرار شوند و سپس برای همیشه ناپدید شوند.

 

درمان ها

در اینجا چند درمان احتمالی برای آلرژی وجود دارد، چه شما یک آلرژی فصلی خفیف دارید یا یک آلرژی شدید غذایی یا تماسی:

  • آنتی هیستامین مصرف کنید. آنتی هیستامین ها، مانند ستیریزین یا دیفن هیدرامین، می توانند علائم شما را کاهش دهند یا آنها را تحت کنترل نگه دارند. آنها را قبل از قرار گرفتن در معرض یک آلرژن مصرف کنید.
  • تست خراش پوستی انجام دهید. این آزمایش می تواند به شما کمک کند تا ببینید چه آلرژن های خاصی باعث واکنش شما می شوند. هنگامی که متوجه شدید به چه چیزی حساسیت دارید، می توانید سعی کنید از آن آلرژی زا دوری کنید یا تا آنجا که ممکن است قرار گرفتن در معرض آن را کاهش دهید.
  • تزریق واکسن های آلرژی (ایمونوتراپی) را در نظر بگیرید. این واکسن ها می توانند به تدریج ایمنی شما را نسبت به محرک های آلرژی در عرض چند سال پس از تزریق منظم تقویت کنند.
  • یک تزریق کننده خودکار اپی نفرین (EpiPen) را در نزدیکی خود نگه دارید. داشتن EpiPen در مواردی که به طور تصادفی در معرض یک محرک آلرژی قرار می گیرید، مهم است، که می تواند منجر به فشار خون پایین و تورم گلو/ انقباض راه هوایی شود که تنفس را سخت یا غیرممکن می کند (آنافیلاکسی).
  • در مورد آلرژی خود به اطرافیان خود بگویید. اگر علائم شما شدید یا تهدید کننده زندگی باشد، آنها می دانند که در صورت بروز واکنش آلرژیک چگونه با شما رفتار کنند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

برخی از علائم آلرژی خفیف هستند و با کاهش قرار گرفتن در معرض آلرژن یا با مصرف دارو قابل درمان هستند.

اما برخی علائم آنقدر شدید هستند که زندگی شما را مختل کنند یا حتی زندگی شما را تهدید کنند.

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید یا از اطرافیانتان بخواهید کمک بگیرند:

  • احساس سرگیجه غیر طبیعی
  • تورم غیر طبیعی زبان یا گلو
  • بثورات یا کهیر در سراسر بدن شما
  • دل پیچه شدید
  • استفراغ شدید
  • اسهال
  • احساس سردرگمی یا سرگردانی
  • تب
  • آنافیلاکسی (تورم و بسته شدن گلو، خس خس سینه، فشار خون پایین)
  • تشنج
  • از دست دادن هوشیاری

 

نتیجه گیری

شما می توانید در هر زمانی از زندگی خود دچار آلرژی شوید.

برخی ممکن است خفیف باشند و به تغییرات فصلی در میزان آن آلرژن در هوا بستگی دارند. برخی دیگر ممکن است شدید یا تهدید کننده زندگی باشند.

اگر متوجه علائم جدید آلرژی شدید، به پزشک خود مراجعه کنید تا بتوانید بدانید که چه گزینه‌های درمانی، داروها یا تغییرات سبک زندگی ممکن است به کاهش علائم شما کمک کند یا آنها را تحت کنترل نگه دارد.

 

دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی

 

منبع

تگ (ها): آلرژی بزرگسالی آلرژی دائمی آلرژی فصلی آلرژی کودکی فوق تخصص آلرژی کلینیک آلرژی کلینیک آلرژی مجازی مشاوره آلرژی

آخرین مطالب