آلرژی در کودکان

آلرژی در کودکان

در حال حاضر حدود یک سوم از کودکان آلرژی دارند. آلرژی ها به شکلهای گوناگونی مانند آلرژی غذایی، آسم، اگزما و حساسیت بهاره ظاهر می شوند. آلرژی زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی به ماده بی زیانی مانند تخم مرغ، شیر گاو، گرده چمن یا مایت گرد و غبار خانگی واکنش نشان می دهد. آلرژی می تواند منجر به ایجاد واکنش های فوری یا تحریک مزمن تر ریه ها، پوست یا سیستم گوارشی شود که ممکن است ارتباط واضحی با محرک خاصی نداشته باشند.
در دوران کودکی، بیماری های آلرژیک شامل انواع علائم در بخش های مختلف بدن می شود و الگوهای علائم در سنین مختلف متفاوت است. در دوران نوزادی و اوایل دوران کودکی، شایع ترین علائم عبارت از اگزما و خس خس سینه متناوب می باشند. این علائم معمولاً، به ترتیب، ناشی از خشکی سرشتی پوست یا عفونت های ویروسی است. با اینحال، کودکان خردسال که دارای علائم شدید دائمی هستند باید از حیث وجود یا عدم آلرژی مورد آزمایش قرار گیرند بویژه اگر والدین یا خواهر یا برادری مبتلا به بیماری آلرژیک داشته باشند. در این گروه سنی اگر علائم، ناشی از وجود آلرژی تشخیص داده شود معمولاً آلرژی غذایی می باشد هر چند کودکان بزرگتر که علائم آسم یا رینیت دارند ممکن است به حیوانات خانگی خزدار یا مایتهای گرد و غبار خانگی نیز آلرژی داشته باشند. در کودکان بزرگتر، آسم و حساسیت فصلی شیوع بیشتری دارد و بسیاری از این کودکان بویژه نسبت به آلرژن های موجود در هوا مانند مایت گرد و غبار خانگی، حیوانات خانگی خزدار یا گرده ها آلرژی دارند.
عضو درگیر در آلرژی های تب یونجه یا رینیت آلرژیک ، بینی است. معمولاً کودکان از خارش، آبریزش یا انسداد بینی که اغلب با چشم های قرمز و خارش دار همراه است شکایت دارند. گاهی اوقات در این کودکان، ترشح بینی به درون گلو مشاهده می شود که خود باعث سرفه و نیز سردرگمی در این باره می گردد که آیا مشکل در بینی است یا در ریه ها. تعدادی از آلرژی ها، موجب رینیت آلرژیک یا تب یونجه می گردند. کودکانی که در بهار یا تابستان دچار مشکل می شوند عموماً به ترتیب به گرده درخت یا گرده چمن واکنش نشان می دهند. و کودکانی که عمدتاً در زمستان مبتلا می شوند معمولاً به مایت گرد و غبار خانگی واکنش نشان می دهند و این در حالی است که سایر کودکان ممکن است به دلیل آلرژی به حیوانات خانگی خزدار در تمام طول سال مشکل داشته باشند. شناسایی آلرژی هایی که مشکل را بوجود آورده اند بدین دلیل حائز اهمیت است که بتوان از آنها اجتناب نمود. در صورت عدم کفایت اجتناب، می توان از انواع دارو های ایمن و موثر موجود که معمولاً برای اکثر کودکان مبتلا به رینیت آلرژیک یا تب یونجه سودمند هستند بهره جست. در خصوص مشکلات شدیدتر نیز می توان کودک را نسبت به آلرژی حساسیت زدایی نمود تا کودک بتواند علائم رینیت آلرژیک یا تب یونجه خود را کنترل نماید.
در سایر کودکان مبتلا به آلرژی، آسم بوجود می آید که عبارت است از دشواری در تنفس بدین دلیل که راه های هوایی در این کودکان باریکتر شده است. این کودکان ممکن است از احساس تنگی در قفسه سینه، سرفه، خس خس کردن و مشکل در تنفس حین ورزش شکایت نمایند. البته تمامی حملات آسمی در نتیجه آلرژنها بوجود نمی آیند؛ تحریک کننده هایی مانند دود سیگار یا عفونت های ویروسی مجاری تنفسی می تواند آغازگر این حمله ها باشد. علی رغم این، نقش محرک ها بعنوان آغازگرِ این تشدیدها نباید باعث شود فراموش کنیم که فرد بیمار ممکن است مبتلا به نوعی آلرژی باشد که به واکنش بیش از حد راه های هوایی کمک می کند. برخورداری از آگاهی لازم درباره آلرژی به کودک کمک می کند تا از محرک ها دوری جوید به عبارت دیگر چنین کودکی برای کنترل آسم خود به داروی کورتیکواستروئید استنشاقی کمتری نیاز خواهد داشت.
آلرژی های غذایی تقریباً تنها یک کودک از پنجاه کودک را بخود مبتلا می سازند با اینحال برای کودکان مبتلا و خانواده های آنها آلرژیهای غذایی می تواند زحمت و مشقت زیادی بوجود آورد. آلرژی های غذایی شایع عبارتند از آلرژی به شیر و تخم مرغ (که اغلب در سال اول زندگی شروع می شود) و بادام زمینی، ماهی و حلزون که در سالهای بعد آغاز می شوند. واکنش آلرژیک می تواند بصورت دانه های خارش دار از نوع کهیر یا ورم پیرامون لبها یا چشم ها باشد؛ برخی کودکان نیز می توانند مشکلات شدیدتری مانند مشکلات تنفسی یا از حال رفتن و بیهوشی داشته باشند. لازم است که کودک مبتلا به آلرژی غذایی مورد آزمایش آلرژی قرار گیرد تا ماده غذایی آغازگر تشخیص داده شود و بدین گونه کودک بداند که در آینده از چه ماده غذایی باید خودداری نماید تا از واکنش های بیشتر جلوگیری شود.کودک همچنین باید بداند که در صورت بروز واکنش مجدد چگونه آن را مدیریت نماید. در بسیاری از کودکان خردسال آلرژی های غذایی خود بع خود بر طرف می شوند و تست آلرژی می تواند در پیش بینی زمان احتمالی رهایی از آلرژی سودمند باشد.
اصل در تست آلرژی کودکان همان اصلی است که در آلرژی بزرگسالان صادق است. اکثر آلرژی ها را می توان با تست پریک پوست یا تست آلرژی خون تشخیص داد. محدوده سنی خاصی وجود ندارد، نه برای تست پریک پوست و نه برای تست نمونه خون. در صورت وجود آلرژی غذایی، تنها تست قابل اعتماد، تست رژیم و چالش است که در آن، زمانی که رژیم غذاییِ فاقد ماده غذایی مشکوک به کودک داده می شود، علائم ناپدید می شوند و در تست چالش با مصرف مقادیر رو به افزایش ماده غذایی مزبور، تحت نظر پزشک، علائم مجدداً عود می کنند.
در دنیا تعداد قابل توجهی از تحقیقات به آلرژی اختصاص یافته است تا کشف گردد آلرژی چگونه بروز می نماید و چگونه می توان از آن پیشگیری نمود. بسیاری از پزشکان متخصص آلرژی مشارکت فعالی در این مطالعات دارند و جلسات علمی فرصت ارزشمندی را برای محققین و متخصصین بالینی به منظور بحث و بررسی نتایج حاصله فراهم می آورد.

 

تگ (ها): آلرژی در کودکان

آخرین مطالب