بررسی اجمالی
آسپرژیلوز برونکوپولمونری آلرژیک (ABPA) یک واکنش آلرژیک یا حساسیت مفرط به قارچی است که به نام آسپرژیلوس فومیگاتوس شناخته می شود و در خاک یافت می شود.
اگرچه ما اغلب در معرض آسپرژیلوس قرار داریم ولی واکنش به آن در افراد با سیستم ایمنی طبیعی نادر است. با این حال، در برخی افراد، سیستم ایمنی بیش از حد به آنتی ژن های آسپرژیلوس فومیگاتوس موجود در ریه ها واکنش نشان می دهد که ممکن است به مجاری هوایی آسیب برساند و منجر به آسیب دائمی ریه شود.
ABPA بیشتر افراد مبتلا به آسم یا فیبروز کیستیک را تحت تاثیر قرار می دهد. بسیاری از افراد مبتلا به ABPA از دیگر بیماریهای آلرژیک مانند درماتیت آتوپیک (اگزما)، کهیر (کهیر)، رینیت آلرژیک (تب یونجه) و سینوزیت نیز رنج می برند.
علائم و تشخیص
علائم
اگر آسم دارید، اولین علائم قابل توجه ABPA معمولاً بدتر شدن تدریجی علائم آسم شما مانند خس خس سینه و تنگی نفس است.
سایر علائم ABPA عبارتند از:
تشخیص
تشخیص ABPA با گرفتن شرح حال، انجام رادیوگرافی یا سی تی اسکن، و تست پوستی آلرژی و/یا آزمایش خون تعیین می شود.
درمان
اجتناب از قارچی که باعث واکنش می شود دشوار است، بنابراین معمولاً برای درمان ABPA دارو تجویز می شود.
داروهای آسم مانند کورتیکواستروئیدهای خوراکی راههای هوایی را باز میکنند و سرفه را آسانتر میکنند و قارچ را از ریه پاک می کنند. استفاده از این دارو به علایم بیمار و شدت ABPA بستگی دارد. برای برخی افراد توصیه می شود که در صورت بروز علائم، دارو را مصرف کنند. سایر افراد مبتلا به موارد شدیدتر بیماری ممکن است به درمان روزانه کورتیکواستروئید نیاز داشته باشند.
علاوه بر این، یک ضد قارچ خوراکی مانند ایتراکونازول ممکن است توصیه شود، اگرچه در مورد اثربخشی آن تا حدودی بحث برانگیز است.
اگر شما مبتلا به ABPA تشخیص داده شده اید، باید به دقت توسط پزشک خود پیگیری کنید تا از آسیب به ریه های خود جلوگیری کنید یا آن را به حداقل برسانید.
دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی