چگونه سینوزیت مزمن را به خوبی کنترل کنیم؟

چگونه سینوزیت مزمن را به خوبی کنترل کنیم؟

اگر سینوزیت مزمن دارید، تنها نیستید. حدود 10درصد از جمعیت مشکلات مزمن سینوسی دارند.

اگر احساس می کنید همه روشها را امتحان کرده اید، خوشبختانه چندین راه حل وجود دارد که می تواند سینوزیت مزمن را برای همیشه کنترل کند.

 

علت زمینه ای را تعیین کنید

پزشکان سعی می کنند تا حد امکان سینوزیت را با اقدامات محافظه کارانه درمان کنند. این بدان معناست که آنها ابتدا باید علت اصلی التهاب مزمن سینوسی شما را مشخص کنند.

علل عبارتند از:

  • آلرژی
  • عفونت ها
  • اختلالات التهابی
  • ترکیبی از علل فوق

 

برای تشخیص وضعیت شما، پزشک موارد زیر را انجام می دهد:

به دقت به علائم وشرح حال شما گوش می دهد

انجام معاینه، از جمله استفاده از یک ابزار ویژه برای دیدن حفره بینی

تصویربرداری

ممکن است برای تعیین علت نیاز به انجام بررسی های دیگری باشد

 

درمان های دارویی برای سینوزیت مزمن

هنگامی که پزشک علت سینوزیت مزمن را تشخیص داد، هدف آنها این خواهد بود:

  • درمان علت (یا علل) زمینه ای
  • التهاب را که مانع از تخلیه مجاری سینوسی شما می شود، کاهش دهید

 

آنها معمولاً این کار را با موارد زیر انجام می دهند:

  • رقیق شدن ترشحات بینی
  • تجویز کورتیکواستروئیدها

در حالت ایده‌آل، پزشکان می‌توانند درمان‌های دارویی را تجویز کنند که علائم سینوزیت مزمن را برطرف کرده و از عود آنها جلوگیری کند.

 

بسته به علت زمینه ای، درمان های دارویی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

 

کورتیکواستروئیدهای داخل بینی

کورتیکواستروئیدهای داخل بینی التهاب مجاری بینی را کاهش می دهند. به عنوان مثال می توان به فلوتیکازون و مومتازون اشاره کرد.

آنها تورم را کاهش می دهند تا مخاط راحت تر از بینی خارج شود و تنفس تقویت شود.

 

کورتیکواستروئیدهای خوراکی

کورتیکواستروئیدهای خوراکی داروهایی هستند که مانند استروئیدهای داخل بینی عمل می کنند. آنها همچنین کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهند.

پزشک ممکن است برای سینوزیت مزمنی که به آنتی‌بیوتیک‌ها پاسخ نمی‌دهند، کورتیکواستروئیدهای خوراکی کوتاه‌مدت تجویز ‌کند، زیرا استروئیدهای خوراکی عوارض جانبی بیشتری نسبت به داروهای بینی دارند.

 

ضد احتقان ها

این داروها برای رفع انسداد سینوس ها و کاهش علائم احتقان بینی عمل می کنند. آنها به عنوان اسپری بینی یا داروهای خوراکی فروخته می شوند. به عنوان مثال می توان به اسپری بینی فنیل افرین یا داروی خوراکی سودوافدرین اشاره کرد.

با این حال، شما نباید بیش از چند روز از اسپری های ضد احتقان بینی استفاده کنید. اگر برای مدت طولانی از آنها استفاده کنید می توانند اثر معکوس داشته باشند.

 

شستشوی بینی با محلول نمکی

شستشوی بینی با آب نمک روشی ساده است. این یک راه کم هزینه برای رقیق کردن ترشحات بینی است. ترشحات رقیق‌تر راحت‌تر از مجاری بینی خارج می‌شوند و علائم سینوزیت مزمن را کاهش می‌دهند.

می توانید وسیله های شستشوی بینی را از اکثر داروخانه ها خریداری کنید.

 

آنتی بیوتیک ها

ممکن است پزشک آزمایش خاصی را برای به دست آوردن سلول ها از داخل مجرای بینی شما انجام می دهد. که شاید روشی بیش از یک سواب بینی باشد.

این نمونه به آزمایشگاه فرستاده می شود تا نوع عامل بیماری زایی که به مجرای بینی شما نفوذ کرده است، تعیین شود. سپس می توان آنتی بیوتیک مناسب را برای درمان علائم تجویز کرد.

 

ایمونوتراپی

برخی از افراد مبتلا به سینوزیت مزمن این بیماری را در نتیجه شرایط مرتبط با نقص ایمنی دارند. به عنوان مثال می توان به کمبود IgA و کمبود C4 اشاره کرد.

درمان ممکن است شامل تجویز درمان های ایمونولوژیک مانند ایمونوگلوبولین های داخل وریدی برای افزایش توانایی بدن برای مبارزه با عفونت و التهاب باشد.

 

اکثر پزشکان فکر می کنند سینوزیت مزمن یک بیماری التهابی است. به همین دلیل است که آنها اغلب داروهای ضد التهابی مانند کورتیکواستروئیدها را تجویز می کنند.

 

جراحی سینوس برای سینوزیت مزمن

اگر درمان‌های دارویی سینوزیت مزمن را برطرف نکرد، پزشک معمولاً جراحی را توصیه می‌کند.

چندین روش جراحی می تواند دهانه های حفره های سینوسی را باز کند تا تنفس و تخلیه راحت تر شود. در گذشته، جراحی سینوس نیاز به برداشتن استخوان و بافت داشت. با توجه به پیشرفت های اخیر امروزه جراحی های آندوسکوپی سینوس با حداقل آسیب به بافت و استخوان است.

 

جراحی سینوس با بالون

پزشکان از سال 2004 از جراحی سینوس با بالون به عنوان یک روش جراحی استفاده کرده اند.

جراح شما یک کاتتر کوچک با نوک بالون را در مسیرهای سینوسی قرار می دهد. تحت هدایت تصویربرداری، آنها اطمینان حاصل می کنند که کاتتر در محل مناسب قرار دارد و به آرامی بالون را باد می کند.

بادکردن بالون مجرای سینوسی شما را باز می کند. هنگامی که این کار کامل شد، پزشک بالون را تخلیه کرده و کاتتر را خارج می کند.

از آنجایی که در این روش هیچ بافتی برش داده نمی شود، زمان بهبودی شما معمولاً با این روش کوتاه‌تر است.

با این حال، همه افراد مبتلا به سینوزیت مزمن کاندیدای خوبی برای این روش نیستند. اگر کیست ها یا پولیپ ها مجرای سینوس شما را مسدود کرده باشند، ممکن است کاندیدای خوبی نباشید.

 

جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس (FESS)

عمل جراحی آندوسکوپی عملکردی سینوس، روش دیگری است که پزشک ممکن است برای درمان سینوزیت مزمن توصیه کند.

جراح گوش، حلق و بینی از ابزار جراحی ویژه ای با دوربین در انتهای آن استفاده می کند تا داخل بینی شما را به دقت ببیند.

سپس از ابزارهای کوچکی برای برداشتن بافت اضافی، پولیپ بینی یا کیست های بینی استفاده می کنند تا دهانه های سینوس های شما را تا حداکثر ممکن باز کنند.

جراح گوش و حلق و بینی این عمل را تحت بیهوشی انجام خواهد داد.

 

ملاحظات جراحی

اگر تصمیم به جراحی سینوس دارید، همچنان باید درمان های دارویی را برای کاهش علائم خود و جلوگیری از عود سینوزیت مزمن ادامه دهید.

 

تخمین زده می شود 75 درصد از افرادی که به درمان های دارویی پاسخ نمی دهند، علائم شان با جراحی تسکین می یابد.

 

درمان های طبیعی برای عفونت های مزمن سینوسی

درمان‌های طبیعی برای عفونت‌های سینوسی ممکن است علائم شما را به طور کامل درمان نکنند، اما می‌توانند آن‌ها را کاهش دهند. نمونه هایی از این رویکردها عبارتند از:

  • نوشیدن مایعات زیاد. مایعات به رقیق شدن مخاط کمک می کنند، که عبور از مجاری سینوس را آسان تر می کند. وقتی ادرارتان زرد کم رنگ است بدین معنی است که به اندازه کافی مایعات می نوشید.
  • استفاده از کمپرس گرم. با استفاده از یک پارچه نرم و گرم (نه داغ) یک کمپرس گرم ایجاد کنید. این کمپرس‌ها به باز کردن مجرای سینوسی و تسکین بافت‌های متورم صورت کمک می‌کنند تا تنفس راحت‌تر شود.
  • با استفاده از قوری یا بطری شستشوی بینی پاک که شما می توانید این ها را در اکثر داروخانه ها و آنلاین خریداری کنید. می توانید به بهترین و موثرترین روش حفره بینی و سینوس ها را شستشو دهید.

علاوه بر این اقدامات، استراحت کافی نیز مهم است. خواب کافی در شب به بدن شما فرصت می دهد تا زودتر بهبود یابید و سیستم ایمنی سالمی داشته باشد.

 

چگونه از سینوزیت مزمن پیشگیری کنیم

انجام اقداماتی برای تخلیه مناسب مجاری بینی می تواند به شما در جلوگیری از عفونت سینوسی کمک کند. نمونه هایی از توصیه های موثر عبارتند از:

  • دست های خود را به طور منظم بشویید، به خصوص پس از تماس با دیگرانی که سرماخوردگی یا بیماری های دیگر دارند.
  • برای کنترل آلرژی فصلی خود دارو مصرف کنید. به عنوان مثال می توان به داروهای ضد آلرژی بدون نسخه مانند لوراتادین یا ستیریزین اشاره کرد.
  • تا حد امکان از استعمال دخانیات خودداری کنید و از قرارگرفتن در معرض دود سیگار خودداری کنید.
  • اگر مستعد سینوزیت مزمن هستید، حداقل یک بار در روز شستشوی بینی را انجام دهید.
  • از قرار گرفتن در معرض هوای خشک خودداری کنید. بهتر است بخور بگیرید یا از دستگاه های مرطوب کننده برای مرطوب نگه داشتن هوا استفاده کنید. این کار از خشک شدن مجاری بینی شما جلوگیری می کند.

همچنین می‌توانید از پزشک خود بخواهید که توصیه‌های پیشگیرانه دیگری که علت (یا علل) عفونت سینوسی شما را هدف قرار می‌دهند، ارائه دهد.

 

نتیجه گیری

سینوزیت مزمن می تواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد.

خوشبختانه از طریق درمان های دارویی و گاهی اوقات جراحی، بیشتر افراد می توانند علائم خود را تسکین دهند و راحت تر نفس بکشند.

 

دکتر بابک قلعه باغی
فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی

 

منبع

تگ (ها): جراحی سینوزیت درمان دارویی سینوزیت درمان سینوزیت مزمن سینوزیت مزمن فوق تخصص آلرژی کلینیک آلرژی کلینیک آلرژی مجازی مشاوره آلرژی

آخرین مطالب